Træning
Træning
Karate styrker krop og sind
Karate er individuel holdtræning, hvilket betyder at alle kan være med, idet man har fokus på sin egen udvikling. Hele kroppen trænes og grundtræningen indeholder både kredsløbs‑, udholdenheds- og styrketræning.
I træningen arbejder vi med vigtige områder som smidighed, balance, koordination, hurtighed og reaktionsevne. Man bliver dermed udfordret på lang række punkter, hvorfor man gennem karatetræningen kan udvikle en rigtig god kropsbevidsthed og kropskontrol. Psyken styrkes gradvis, og det samme gør evnen til at koncentrere sig. Denne kombination af fysisk og psykisk træning, er med til at give en alsidig udvikling – samt give træningen en dybere mening og et bedre velvære i det daglige.
Træningen indrammes af meditationspas, hvor der fokuseres på at udelukke forstyrrende, negative tanker og være tilstedeværende i nuet. Sådan startes hver træning, og karate er hermed en stor del mentaltræning som øger bevidstheden, opmærksomheden og koncentrationsevnen.
En del af den fysiske træning fokuserer på smidighed, styrke, eksplosivitet og udholdenhed.
Når vi træner, skaber vi en fiktiv modstand på vores stød, parader, spark, osv., som hjælper os til at optimere det neurale drive. Hermed får vi trænet hele nervesystemet i karaten, samtidig med vi styrker muskulaturen og udholdenheden. Denne fiktive modstand kræver stor mental fokusering og koncentration.
Karate er for alle
Træningen er for alle uanset køn, alder og fysiske forudsætninger. Der tages højde for hver enkelts udviklingsniveau i kraft af, at træningen er individuel holdtræning. Den daglige træning består af selvforsvarsteknikker såsom stød, spark, parader og bevægelse af kroppen.
Disse trænes med eller uden partner og gentagne gange for at få teknikkerne automatiseret, så man har bedre forudsætninger for at kunne forsvare sig i en selvforsvarssituation. Disse mange gentagelser af teknikkerne laves for at opbygge en kropslig hukommelse efter princippet om, at man hurtigere kan reagere, når det gælder.
Børn og karate
Børn fra syv år er velkomne på børneholdene. Karate indeholder mange motoriske elementer, som koordinerede bevægelser og balance. Teknikkerne bliver grundigt indarbejdet og automatiseret ved skjulte gentagelser i træningen.
Der er fokus på disciplin, ordentlig opførsel og selvkontrol som alle vigtige værdier elementer i karaten og en del af den daglige træning.
Teknik og filosofi i Goju-Ryu
I Goju-Ryu er træningen sammensat af basistræning, hvor de forskellige teknikker trænes enkeltvis eller i serier. Denne træning udføres på mange forskellige måder, eksempelvis i stående form eller med fodarbejde, nogle gange med slagpuder og mange gange uden, alt efter hvad der fokuseres på.
Stilarten udmærker sig ved at indeholde en bred vifte af teknikker herunder ledlåse, kast og nedtagningstekniker, samt stranguleringsteknikker og greb mod sårbare kropsdele. Ligeledes trænes sparke‑, parade- og stødteknikker. Altså en blanding af hårde teknikker, heraf ’go’ i navnet ’goju’, som slag og spark, samt bløde teknikker, ’ju’, som kast, låse og greb.
Træningen indeholder desuden forberedende og supplerende øvelser der begge speciel er udviklet til at forbedre din karateteknik. De forberedende øvelser arbejder primært med smidighed, åndedræt og balance. De supplerende øvelser er primært styrketræning af forskellig art. Herunder øvelser for generering af kraft og opbygning muskelstyrke.
Denne træning forgår med og uden specielle traditionelle træningsredskaber. Ligeledes er der i systemet et fokus på at hærde kroppen således, at den kan modstå angreb og omvendt bruges til at angribe. Dette lyder måske barskt, men man skal altid huske at intensiteten tilpasses udøveren.
Karate er oprindelig en selvforsvarkunst og træningen i Okinawa Goju-Ryu-karate er tro mod dette, men mange andre aspekter er også vigtige. For eksempel er karatetræningen også holistisk dvs. ved at følge træningen og filosofien i karate, skal en udvikling af det hele menneske ske fysisk og mentalt. Dette er et meget vigtigt aspekt i formålet med at træne.
Goju-Ryu er et kompleks system og det tager tid og dedikation at tilegne sig gode færdigheder i ovenstående. Og få det hele til at gå op i en højere enhed, hvor man effektivt kan forsvare sig. Vi snakker altså ikke om en færdighed, som man kan tilegner sig på blot et par år. Til gengæld er Okinawa Goju-Ryu-karate en træningsform, man kan træne uagtet ens fysiske forudsætninger og køn. Og for manges vedkomne hele livet. Det er altid din egen udvikling og træning, der er i fokus og ikke dine evner i forhold til andre.
IOGKF – ét mærke, én familie
Aarhus Karateklub er medlem af forbundet IOGKF (International Okinawan Goju-ryu Karate-do Federation). Dette sikrer, at alle medlemmer har rig mulighed for at lære karaten fra de dygtigste instruktører i hele verden og helt tæt på karatens rødder.
Det sker blandt andet gennem gasshuku, som er store træningssamlinger, hvor de bedste instruktører fra både Danmark og resten af verden kommer og underviser alle – lige fra hvidbælter til sortbælter.
I Danmark afholdes der gasshuku to gange årligt. Alle der er medlem af IOGKF bærer det samme brystmærke på karatedragten (gi’en) – ét mærke, én familie. Vi er således ikke hinandens konkurrenter, men vi hjælper hinanden med at dygtiggøre os. Læs mere om organisationen og om Goju Ryu-karate via knappen.
Instruktører
Sarah Johanne Gade Clausen
Hun deltager desuden aktivt flere gange årligt i nationale og internationale træningsseminarer. Sarah underviser på alle hold i klubben.
Kim Jensen
Julian Evert
Louise Ringsted Jensen
Louise har været på Japan for at træne og deltager også flere gange om året til træningsseminarer. Louise underviser på børneholdet.